Frågor och svar

Frågor och Svar

Vart går pengarna?

Alla medel som Vaccine Forward samlar in skickas direkt till COVAX AMC, vilken hanteras av the Global Alliance for Vaccine and Immunization (GAVI).

Läs mer om vart pengarna går…

Hur har ni räknat fram priset på en vaccination?

I genomsnitt kostar det 85 SEK, men kostnaden kan variera mycket.

Läs mer om hur vi räknat…

Varför startade ni en ny ideell organisation, det finns ju så många redan?

Grundarna hittade inget enkelt sätt att skänka pengar så att även medmänniskor i de fattigaste ekonomierna får sin vaccinering. För att åtgärda saken startades Vaccine Forward, vars enda uppgift är att samla in pengar. Vi forskare inte om vaccin eller jobbar med vaccineringar utan vi vill bara hjälpa GAVI COVAX AMC med att samla in pengar så att de kan göra vad de är bäst på. Köpa in och levererar vaccin till de människor som behöver det.

Hur kan jag vara säker på att mina pengar kommer att användas till vaccinering?

När du ger ditt bidrag till vaccinationer, kommer Vaccine Forward att samla in alla medel och skicka pengarna varje månad till GAVI COVAX AMC. De har WHO:s uppdrag att köpa in och levererar vaccin till de människor som behöver.

Varför valde ni GAVI COVAX AMC och inte någon annan internationell organisation?

GAVI har tjugo års erfarenhet av att leverera vaccin till mer än hälften av världens befolkning där många bor på de mest avlägsna ställen som finns.

GAVI koordinerar utveckling och implementeringen av COVAX AMC, som är kritisk för at säkerställa att COVID-19 vacciner ska bli tillgängligt för alla, oavsett inkomst. För att möjliggöra detta så behövs mer än 17 miljarder kronor från givarländer, stiftelser och privat sektor. Och det är där som Vaccine Forward kommer in. Ingen kan finansiera allt, men många kan finansiera lite.

Hur kan jag lita på er? Vaccine Forward har ju ingen historia?

Vaccine Forward är registrerad som en ideell förening hos den svenska skattemyndigheten. Våra stadgar beskriver vårt syfte, som fokuserar på att samla in medel för att Covid-19 vaccinationer ska nå de fattigaste ekonomierna i världen.

Du kan hitta styrelsen och grundarteamet här. Många av oss har eller har haft publika förtroendeuppdrag. Och vi har blivit återvalda, så det verkar i alla fall finns några som litar och uppskattar de vi gör.

Tjänar ni pengar på detta?

Den här kampanjen har byggts upp 100% pro bono.

Varför finns inte siten på fler språk?

Vi har precis startat den här kampanjen och vi kommer att lägga till fler språk om det finns en efterfrågan och om våra resurser tillåter.

Jag skulle vilja sätta upp en affisch där jag vaccineras på mitt eget språk. Hur gör jag då?

Det är ju fantastiskt!! Kolla in vårt kampanjmaterial för att se om affisch i ditt språk finns. Om inte, ladda ner en kopia av den affisch du gillar och översätt den, skicka den sedan till info@vaccinforward.com. Vi kommer att granska översättningen och skapa en QR kod som gör att givare från ditt land kommer till betalsidan med rätt språk. Vi kommer också att göra affischen tillgänglig i bland vårt kampanjmaterial för dig och andra att ladda ner och använda i framtiden.

Mitt betalkort fungerar inte. Vad gör jag då?

Tyvärr har vi inte kapacitet just nu att ta emot alla sorters betalningar.

Om det inte passar för ditt företag att använda kortbetalning kan du göra en insättning via bankgiro eller direkt till vårt konto. Skicka ett mail här med namn på kontaktperson, företag och registreringsnummer samt vilket belopp som du vill skänka.

Hur hanterar och avslutar jag mitt månadsgivande?

Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att skicka ett mail till oss på vfekonomi@vaccineforward.org.

Vi får tillbaka på skatten vid donationer till ideella organisationer i mitt land – hur kan jag ta del av den förmånen?

Det kan ta evigheter för ideella organisationer att få status för skattereduktion för individer. I Sverige måste organisationen till exempel ha ett bokslut som skattemyndigheten kan fatta beslut om. För Vaccine Forward betyder det att vi tidigast kan få denna  status 1 juli 2022.

Vi har därför tyvärr inte möjlighet att gå igenom denna process i varje land just nu.

Hur mycket pengar går till administration?

Din donation minus kostnaden för att göra överföring mellan kort och banker går direkt till GAVI COVAX AMC. Vi har förhandlat och fortsätter att förhandla så hårt vi kan för att få ner transaktionsavgifter.

I våra månadsrapporter kan du se hur mycket som skickats till GAVI. Här kan du se senaste rapporten.

Vill du donera till något annat Covid-19 relaterat?

Om du vill gör en donation för att få ett slut på pandemin eller för att avhjälpa konsekvenser av pandemin och att känner Vaccine Forward inte är något för dig, fundera på om något av följande istället skulle vara ett alternativ.

Donera till WHO

Donera till UNICEF

Donera till Internationella Röda Korset

Donera till Läkare utan Gränser