Vår historia

Vår historia

Det hade varit grymt bra om man på ett enkelt sätt hade kunnat betala en vaccination för någon som annars inte skulle få en. Om man använder det bästa av digitala betalplattformar, sociala mediekampanjer och vanliga affischer, skulle det då vara möjligt att skapa en rörelse, som ville göra det som man på engelska så väl formulerar, ”pay it forward”. Eftersom grundarna inte hittade någon sådan lösning, formade de sin egen och det blev Vaccine Forward. Vi måste ju alla hjälpa till att  säkerställa att alla vaccineras mot Covid-19!

För många år sedan jobbade Elisabeth Thand Ringqvist för den Globala Alliansen för Vaccin och Immunisering (GAVI) med att designa lanseringsplaner för Pneumokock vaccin till barn.  Något som sedan skulle utvecklas till programmet Pneumokock AMC för låg- och medelinkomstländer. När hon tänkte tillbaka på detta så insåg hon att de problem som teamet då hade stött på sannolikt inte var lösta nu när världen stod inför en enorm vaccination mot Covid-19. Utan medel att vaccinera alla – även de som bor i väldigt fattiga länder – måste miljarder människor fortsätta leva med restriktioner och stagnerande ekonomier. Viruset riskerar också att fortsätta att sprida eller mutera till nya – kanske till och med dödliga varianter.

Hon tillbringade några kalla nyårsdagar med att läsa allt hon kom över och upptäckte att det faktiskt inte fanns så många insamlingsinitiativ för Covid-19 vaccin. De som fanns riktade sig främst till stora givare. Hon tänkte att dessa missade viljan hos oss, var och en, vi gräsrötter, att hjälpa till att sätta punkt för den här pandemin.

Elisabeth sökte upp några vänner med bred erfarenhet för att utvärdera olika alternativ. De kom gemensamt fram till att det bästa vore att grunda en ny ideell organisation för ändamålet och strukturerar den som en startup. Efter en vecka hade Elisabeth 20 personer i teamet med allt från experter och studenter inom design, reklam, kampanjmakande, utbildning, vetenskap och webbutveckling. Med osvikligt gott humör, på helger och nätter och med jobb och familj att ta hand om, levde alla på den positiva energin från att vara del av en grupp med kapacitet att lösa ett stort problem för världen. 

45 dagar senare sa Vaccine Forward – Hej Världen!